Na het jammerlijke resultaat tegen p/d-kandidaat Heijmans in de eerste ronde, speelden we onze eerste thuiswedstrijd van dit prille seizoen. Omdat Alexander Getmanski de dag erna meespeelt bij het wk rapid in Beilen, combineerde hij dat evenement met een optreden bij 020. Daarmee moesten we op kwaliteit en ervaring deze klus kunnen klaren en dat lukte.... net.

Johan Capelle, spelend tegen Martin de Jong, liet zich opsluiten aan zijn korte vleugel. Johan mist aan het begin van het seizoen nog een beetje spelritme. Er gebeurde dus weinig: 1-1. Johan Smits laveerde rustig en gedegen voor de centrumstelling van Martin van der Sluis. Johan tekende dus een heel degelijke puntendeling aan: 2-2. Frank Pasman trof in Martijn van der Klis een tegenstander met bijna 200 rating meer. Frank raakte niet onder de indruk en schoof de stelling langzaam richting de voor hem vertrouwde klassieke structuren. Daar verslikte zijn tegenstander zich in en kwam verloren te staan. Echt potverloren. Helaas zag Frank die winst net niet op tijd en verwisselde twee zetten: 3-3.

Onze kopmannen Alexander, Johan Wiering en Johan Bastiaannet hadden ondertussen (licht) voordeel opgebouwd. Roep daarentegen stond een schijfje achter. De rest was in evenwicht.

Johan Wiering won als eerst van de nieuw kopman van Samen Sterk, Steven den Hollander. Steven koos voor een kansloze opening. Johan werkte de partij zorgvuldig en nauwkeurig op techniek af: 5-3.
En daarna Alexander... Spelend met een bol gezicht als gevolg van een ernstig kwetsuur aan het gebit, liet de grootmeester zien hoe je een jonge talentvolle speler als Wouter Morssink positioneel met de kleinste mogelijke middelen toch volledig overspeelt: 7-3.


Roep Bhawanibhiek moest capituleren tegen Ruud de Kooter: 7-5. Zelf speelde ik een wat merkwaardige partij tegen de Max Verstappen onder de dammers, Ali Fhtalla. Dat Ali nu niet zo snel speelde moet ik maar als een compliment zien. Daar was ook aanleiding toe. Alhoewel bij analyse bleek dat mijn voordeel meer optisch was, verzandde en uiteindelijk nadelig werd. Remise was het resultaat: 8-6. Rob Geurtsen, tegen Ronald van Egmond, verdeelde deze keer zijn tijd uitstekend. Ondanks een mooie centrumstand, bleef zijn tegenstander de stand echter gecontroleerd uitspelen: 9-7.

Matchwinnaar werd Johan Bastiaannet tegen Micha van Tol. In een moeilijk te doorgronden omsingeling gevolgd door een korte vleugel opsluiting, terug naar een magere omsingeling, verslikt zijn tegenstander zich met 33. 18-23 in een, schijnbaar gelijkwaardige combinatie. Eindspelspecialist Johan heeft dan natuurlijk al lang en breed gezien dat de resterende stelling met wederzijds een dam en vijf schijven voor hem wint: 11-7.
Marco de Koning verslikte zich in het late middenspel maar dat bracht onze eindzege niet meer in gevaar: 11-9.

In de volgende ronde wacht ons de torenhoge topfavoriet voor het kampioenschap.