Vol frisse en hernieuwde zin in het nieuwe seizoen togen we richting Heijmans. Met onze nieuwe teamspeler John Stins, overgekomen vanuit het tweede, dicht ik ons kans toe als outsider voor een tweede plaats op de eindranglijst. Dan spelen we weer een promotie-degradatiewedstrijd. Dan moet wel alles meezitten. Met de valse start van afgelopen zaterdag wordt het al heel moeilijk.

Bij het uitwisselen van de opstellingen werd duidelijk dat er veel beslissingen te verwachten zouden zijn. Ik had ons (nagenoeg) op volgorde van rating opgesteld. Van laag naar hoog welteverstaan. Heijmans had ongeveer het tegenovergestelde gedaan. Op de bovenste vijf borden keken we tegen flink hogere ratings aan. Op de onderste vijf borden hadden wij de hogere ratings. We moesten bovenin dus deur dichthouden en onderin scoren.

Ik trof de minste weerstand tegen invaller Balak en won vlot na een eenvoudige combinatie. So far so good. Kon ik mooi de wedstrijd volgen en vast virtueel dit verslag schrijven.

Johan Wiering kwam niet langs de hakkende problemist Hein Wilsens: remise.
Rob Geurtsen verloor. Au!. Einde wedstrijdopzet, want hij zat op de onderste helft.
Roep Bhawanibhiek had een kans op winst tegen Victoriya Motrichko via een mooie omsingeling maar zag spoken. Geluk geen al te grote spoken, met remise als gevolg.
Uit een niks-aan-de-hand-klassiekje toverde Johan Bastiaannet middels een dubbeloffer een prachtig gewonnen laatmidden-eindspel op het bord. Vaker vertoond, maar je moet het maar even zien. Grootmeesterlijk!

Daarna zakte het kaartenhuis volledig in: John weerde zich kranig, maar moest zich tegen Olga Fedorovich (met ruim driehonderd hogere rating) uiteindelijk toch gewonnen geven, nadat hij teveel in de verdrukking was gekomen.
Johan Capelle, ook op de onderste helft in de opstelling, had lange tijd een net ietsje makkelijkere stelling tegen Pieter Wijn. Bij gebrek aan wedstrijdritme en door tijdsdruk kantelde de partij en verloor hij.
Frank Pasman tegen Frank Teer was, zoals altijd bij de eerste Frank, een schuivend, stampend en klokslaand gevecht. In een ingewikkeld eindspel, waarin Frank tegen twee schijven minder aankeek, was de remise vinden te moeilijk binnen de beschikbare tijd.
Marco de Koning nam tegen Andrew Tjon A Ong een verdedigbare voorpost maar keek na uitruil van aanvallers en verdedigers en afruil van de voorpost tegen een lege korte vleugel aan. Alle zeilen werden bijgezet om een doorbraak te voorkomen. Dat lukte: remise.
Johan Smits speelde een prima pot tegen Darja Fedorovich. Op de 50e zet was het Johan duidelijk dat remise niet voldoende was voor een wedstrijdpunt. Daarom speelde hij 4-10 - en overspeelde daarmee zijn hand. In plaats van een zekere remise werd ook deze partij een nul.

Eindstand 13-7. Op naar de volgende ronde tegen het sterke Samen Sterk, dat sterk startte met een ruime zege en daarom nu koploper is.