Vorig seizoen werd de provinciale titel op een haar na door 020 gemist, dit jaar werd dat recht gezet.

Regerend kampioen SNA I had in het begin veel punten laten liggen, waardoor alleen Texel nog enigszins in ons spoor kon volgen. In een rechtstreeks duel werden de eilandbewoners afgelopen maand in eigen huis op afstand gezet. Toch behielden de Texelaars nog een theoretische kans op de titel. Hiervoor zou 020 op 7 maart wel van hekkensluiter SNA II moeten verliezen. Dit lag natuurlijk niet in de lijn der bedoeling – en gebeurde ook niet. Met duidelijke cijfers werden de reserves van SNA verslagen en konden de champagneflessen open…

In Heerhugowaard kon SNA II slechts over de helft van het basisteam beschikken. Daarom werden, on the spot, Ivo de Jong en jeugdspeler Luuk Terweijden bereid gevonden om aan te schuiven voor onze kampioenswedstrijd.

Ivo de Jong is natuurlijk bepaald geen verzwakking en Peter mocht aan bord 1 tegen hem zijn verliespartij tegen SNA I een paar rondes geleden proberen recht te zetten. Peter nam zijn taak serieus op, Ivo iets minder. Na een paar biertjes te hebben genuttigd bleken Ivo’s analytische vermogens toch wat afgenomen en raakte hij van het dam-padje. Peter nam de felicitaties in ontvangst en scoorde daarmee het punt waarmee we de titel binnen hadden. Vlak daarvoor had Johan (Smits) namelijk al als eerste een tweetje laten aantekenen. Tegenstander Frans Groot liet een doorbraak toe, in de wetenschap dat hij de doorgebroken schijf met gelijk materiaal zou kunnen afruilen. Johan had echter dieper gerekend en wist met de volgende schijf alsnog door te breken naar dam. Het duurde nog wel aardig wat zetten voordat de winst over de streep was getrokken, maar het was een kwestie van techniek – en Johan wel toevertrouwd.

Aan bord 2 speelde Paul tegen die andere Groot: Bertus. In een klassiekje ging het lang gelijk op. Bertus dacht remise binnen handbereik te hebben toen afgewikkeld werd naar een eindspel met wederzijds een dam. Paul bewees zijn ongelijk. Toen Bertus op de 48e zet door zijn vlag ging was de stelling al verloren voor hem.

Bleef alleen ondergetekende over. Ik mocht tegen jeugdspeler uit eigen kweek Luuk Terweijden. Zoals wel vaker bij jeugdspelers speelde mijn tegenstander sterker dan zijn rating deed verwachten. Met een hekje op de ‘verkeerde’ vleugel dacht ik de ongelukkige positionering van zijn schijven te kunnen afstraffen. Tegendreiging op de andere vleugel noopten mij echter tot afbreken van de hekstelling, waarna ik op zoek mocht naar de remise in plaats van de winst. Luuk zocht naar de winst, maar moest uiteindelijk, teleurgesteld, berusten in remise. Daarmee was de eer voor SNA II gered – en konden wij eindelijk aan het bier...