Vrijdag speelde het provinciale team hun wedstrijd in de 2e ronde, op de avond dat het Nederlands Elftal moest aantreden tegen Frankrijk. 020 hoefde niet naar Rotterdam, maar moest naar Noord-Amsterdam-Noord, oftewel Den Ilp.

Ondergetekende had overdag dermate veel verplichtingen dat het voor mij onmogelijk was om 19.30 uur in Den Ilp te zijn en dan ook, traditiegetrouw, de rest van het team nog opgepikt te hebben. Gelukkig was Gerrit bereid deze taken over te nemen en de partijen waren een half uurtje bezig toen ik, als supporter, kwam binnen wandelen.

Aan bord 1 zag ik Rob een aanval opzetten tegen Hans Vermeulen, die scherp reageerde: dat zou interessant worden.

Aan bord 2 speelde Johan Smits, met wit, tegen Rob van Westerloo. De zwartspeler probeerde druk op Johans stelling te krijgen met aan beide zijden van het bord een halve hekstelling. Het centrum was dus voor Johan en hij was goed op weg om zwarts ongelijk te bewijzen.

Bord 3 was voor Thijmen. Met ruim 250 meer ratingpunten op zak zou hij het niet al te moeilijk moeten hebben tegen jeugdspeler Tim Karman. Tim gaf echter geen krimp. Zoals wel vaker zijn jeugdspelers sterker dan hun rating doet vermoeden.

Gerrit had zichzelf aan bord 4 geposteerd en trad aan tegen Bart van Geel en had een vreemde stelling op het bord. Met een topzware rechtervleugel, een dunne linkervleugel en een niet noemenswaardig centrum. De schijfverdeling van zijn tegenstander was vergelijkbaar, maar toch wel beter. Bart van Geel legde de zwakte van Gerrits korte vleugel bloot en dreigde met een offertje door te lopen naar dam. Gerrit ging rommelen in de trukendoos om die doorbraak te voorkomen.

Speellocatie in Den Ilp is het dorpshuis en in de ruimte naast de damzaal stond de televisie aan omdat, zoals gezegd, het Nederlands Elftal op dat moment speelde tegen Frankrijk. Dit gaf mij de gelegenheid te pendelen tussen voetbal- en damwedstrijd, alhoewel alle dammers de oeoeoehhs en aaaahhhs van het publiek in de speelzaal ook wel meekregen. Toen de 1-0 viel kwam Thijmen toch maar even poolshoogte nemen bij de voetbalwedstrijd. Bart van Geel werd het ook te machtig en had ook zin om de interland te volgen. Zijn goede stand tegen Gerrit wist hij niet om te zetten in winst en hij besloot daarom maar remise aan te bieden – om zo toch nog de tweede helft van het voetbal te kunnen volgen. Gerrit hoefde hier niet over nadenken en de remise was een feit.

Daarmee stond 020 met 3-1 achter. Johan was vlak daarvoor namelijk door de klok gejaagd terwijl hij druk op zoek was naar de winst. Provinciaal wordt nog met het oude speeltempo gespeeld en dat was Johan duidelijk niet meer gewend.  Tegenstander Rob van Westerloo schudde, met 50 minuten bedenktijd op de klok, een doorbraakcombinatie uit de mouw die hij dermate snel uitvoerde dat Johans vlag was gevallen voordat laatstgenoemde een inschatting kon maken van de overgebleven stelling. Ietwat beteuterd gaf hij vervolgens zijn tegenstander de hand.

Nu moest het dus bij 020 komen van Thijmen en Rob. Rob brak zijn aanvalsstelling af om gebruik te maken van de onorthodoxe opstelling van Hans Vermeulens rechtervleugel. Daar stond een hoopje schijven die geen formatie vormden en waar ook moeilijk een formatie van te maken was. Het was Rob wel toevertrouwd om dit te vertalen in schijfwinst. Hans speelde nog wel een tijdje door, maar moest uiteindelijk toch capituleren.

Daarmee was ook wedstrijdwinst een feit, aangezien Thijmen kort daarvoor ook had gewonnen. In het kader van ‘if you can’t convince them, confuse them’ had hij zijn tegenstander voor keuzes gesteld en op die manier de kans geboden om het verkeerd te doen. Dat deed tegenstander Tim Karman ook, waarna hij kon kiezen tussen schijfverlies en een coup royale om z’n oren. Stijlvol koos hij voor het laatste en gaf vervolgens op.

Al met al door het oog van de naald gekropen. Als Gerrits tegenstander niet zo afgeleid zou zijn geweest door het voetbal, dan hadden we zo maar tegen het eerste puntverlies opgelopen. Nu was dit niet het geval en staan we, na 2 ronden spelen, bovenaan, een punt los van de concurrentie.  Naaste belager is Purmerend, dat ook de eerstvolgende tegenstander is.

 
 

   OG Den Ilp  

-

   O2O  

 

3

-

5

   
 

 Hans Vermeulen (1185) 

-

 Rob Geurtsen (1302) 

 

0

-

2

   
 

 Rob van Westerloo (1145) 

-

 Johan Smits (1263) 

 

2

-

0

   
 

 Tim Karman (868) 

-

 Thijmen Stobbe (1129) 

 

0

-

2

   
 

 Bart van Geel (1065) 

-

 Gerrit Tigchelaar (1080) 

 

1

-

1