Met een ruime overwinning van 14-6 op De Kroonschijf startte het 1e tiental afgelopen zaterdag de Nationale Competitie. Na een moeizaam verblijf in de Ereklasse zijn we het vorige seizoen gedegradeerd naar de Hoofdklasse. Gezien de teamsamenstelling waarschijnlijk een beter passende klasse. Desondanks kijken we omhoog. Prioriteit is dat iedereen aan bod komt in een zo vast en stabiel mogelijk team met telkens 10 man.

Helaas bleek dat laatste bij onze tegenstander minder prioriteit te hebben. Ze kwamen met 9 man opdagen. Heel jammerlijk moest daarom onze kopman Johan Wiering het zonder partij doen. Het betekende wel dat we met een voorsprong begonnen.

Johan Bastiaannet, als laatste binnengekomen, was als eerste uit. Het hoge ratingverschil was snel uitgedrukt in zijn voordeel met een mooie 2, omdat zijn tegenstander een eenvoudig combi overzag. Ondergetekende kon ook op een aanzienlijk rating verschil bogen. Op het bord bleek daar niet veel van tot mijn tegenstander pardoes een lichte combi 'vergat': 6-0.

Daarna bleef het een tijd stil, waarna Erik Brunsman zijn lastige positie keurig naar een remisestand manoeuvreerde. Frank Pasman nam het op tegen de topper van de tegenstander en NK-finalist Wim Kalis. Frank hield, zoals altijd, lang stand maar moest na langdurige druk zijn meerdere erkennen in Wim.
Marco hield de sluwe Cor Westerveld keurig in bedwang. Gerrit Tigchelaar had, nadat hij (en zijn tegenstander) een voor zijn tegenstander winnende dam gemist hadden, een betere stand opgebouwd. Het bleek niet voldoende voor een 2, wel een 1.

Peter Hoogteijling had ondertussen al enkele uren een gewonnen stand op het bord. De vraag was: wanneer zou hij de felicitaties in ontvangst kunnen gaan nemen? Dat duurde dus nog even een paar uur, maar uiteindelijk kwam die winst sierlijk en daarmee was het pleit definitief beslecht: 11-5.

Johan Smits remiseerde vervolgens in een apart, laat eindspel. Rob Geurtsen noteerde de vijfde winstpartij nadat hij heel gedegen en keurig een kleine opbouwfout van zijn tegenstander na langdurige strijd ten gelde had gemaakt.

De kop is eraf. Het is een mooi begin, maar het vertekent waarschijnlijk het beeld dat we moeten hebben van de Hoofdklasse. Deze Kroonschijf was gepromoveerd, wij gedegradeerd. Er volgen nog vele, sterkere, tegenstanders.

Hoe dan ook: we hebben deze 2 punten op zak. Op naar IJmuiden!