Op een stormachtige donderdagavond mochten we aantreden tegen SNA in Heerhugowaard. Dit ging om de eerste plaats in de Provinciale competitie en stiekem eigenlijk om het kampioenschap. Wie deze wedstrijd wint zal door de rest bijna niet meer bij te halen zijn. Reden genoeg om met een sterk team aan de aftrap te verschijnen. Reden ook om een keer als non-playing captain op te treden.
Bij aankomst bleek dat SNA deze wedstrijd ook serieus nam, met als uitkomst dat er vier partijen op het program stonden waarbij de spelers zeer aan elkaar gewaagd waren.
Aan het 1e bord speelden halve finalisten Rob en Ivo tegen elkaar. Rob besloot tot de Keller-aanval en Ivo kwam snel beter te staan.
Aan bord 2 trad Johan aan tegen Guido Verhagen. Een mooie gelegenheid voor Johan om aan te tonen dat hij niet voor Guido onder doet, alhoewel hij hem qua rating momenteel wel boven zich moet dulden. Dat viel nog niet mee. Guido stond makkelijker en Johan moest in de eerste plaats ervoor zorgen dat hij in elk geval één puntje aan het treffen zou overhouden.
Bord 3 leverde de koppeling Erik tegen Theo Tesselaar op. Erik kwam niet lekker uit de opening en Theo ging de hele partij aan de leiding.
Ten slotte trof Paul in Jan Groeneweg een oude bekende aan het laatste bord. Paul was de enige die gelijk op ging met zijn tegenstander.

Na bijna drie uur spelen volgde de tijdnoodfase waarbij de kansen keerden. Johan was als eerste klaar en had alles onder controle gehouden: 1-1

Rob stond rond de 40e zet waarschijnlijk verloren, maar één slechte zet van Ivo deed de kansen keren. Toen de notatiebiljetten bijgewerkt waren stond er een voordelig eindspel voor Rob op het bord. Na een verkeerde voortzetting van Ivo begon Rob zelfs in de overwinning te geloven.

Ondertussen was Paul ook op zoek naar de winst. In de tijdnoodfase was hij doortastender geweest dan tegenstander Groeneweg, hetgeen hem 2 extra schijven in het dammeneindspel opleverde. De positie van Pauls schijven gaf Jan Groeneweg wel aanknopingspunten om voor remise te gaan. Maar goed, één punt zat sowieso in de tas, hopelijk dus twee

Erik liep nog steeds achter de feiten aan, maar hield de stand nog steeds binnen de remisemarges. Hij wikkelde af naar een dammeneindspel met één schijf minder. Technisch remise, maar je moet het wel even bewijzen – en tegenstander Tesselaar speelt het eindspel goed…

Optimistisch scenario: Erik maakt remise en Paul + Rob winnen, met een 2-6 uitslag. Pessimistisch scenario: Erik vindt de remise niet en Paul + Rob vinden de winst niet… Kortom: na de tijdnoodfase is het nog zeer spannend, maar de kansen liggen aan 020!

Paul is als eerste van de drie klaar. Groeneweg heeft teveel aanknopingspunten en peuzelt een schijfje op terwijl hij dreigt een tweede dam te halen: remise…

Dan breekt de tweede tijdnoodfase aan en Erik heeft de remise nog steeds niet binnen gehaald. Tegenstander Tesselaar speelt het eindspel goed en rukt met zijn schijven steeds verder op naar de damlijn. Met nog maar een minuut op de provinciale klok (oftewel: geen minuut erbij per zet) gaat het opeens snel en dwingt Erik de remise alsnog af. Hij lijkt zelfs nog even dicht bij de winst, maar zijn tegenstander trapt niet in het geintje en er wordt besloten tot de puntendeling.

Teamcaptain blij, want aan het eerste bord is de stelling gewonnen voor Rob. Ivo investeert veel tijd in het vinden van een remisevariant, maar vindt deze niet zonder de hulp van Rob. Ivo moet vluggeren met zijn vlag op vallen – Rob vluggert mee. Dat is spijtig, want de winstvariant die de omstanders allemaal wel leken te zien werd niet door Rob gezien, helaas… Met een ‘never say die’ instelling wist Ivo tegen beterweten in toch een remise uit het vuur te slepen, tot grote opluchting van iedereen die SNA een warm hart toedraagt. Echter, tot teleurstelling van de bezoekers: de winst en het daarmee lonkende kampioenschap lag binnen handbereik. Nu zal 020 nog zwaar aan de bak moeten en nog 2 ruime overwinningen moeten laten aantekenen om SNA op bordpunten achter zich te houden. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar we gaan het zeker proberen!

Ondanks 4 remises absoluut geen bloedeloos gelijk spel!