Minimale, maar verdiende overwinning voor 020 II

Na de recente KNDB wedstrijden tegen Zaanstreek 1 en Zaanstreek 2 stond 22 november het PNHDB treffen tussen 020 II en Zaanstreek I op het programma. Aangezien de KNDB wedstrijden door 020 waren gewonnen gingen we met vertrouwen de strijd aan.
20161122 203508
Om 20.00 uur werden de klokken aangezet en binnen een uur had Erik aan bord 1 het bord al voor de helft leeg geruild. Moest Erik de bus van 21.00 uur hebben, of waren de heren uit op een snelle remise? Geen van beide. Na de 30e zet gingen Erik en tegenstander Paul Teer er eens goed voor zitten en ontspon zich een spannend duel.

Aan bord 2 zat Thijmen tegenover Piet Smit. Thijmen nam een doorbraak voor een schijf en bouwde daarmee een gewonnen stand op. Het was een kwestie van techniek om ook inderdaad de buit over de streep te trekken.

Paul Lohuis trof aan bord 3 Barbara Graas en speelde een gelijk opgaande partij.

Zelf zat ik aan bord 4 tegen Schelte Betten. De partij werd nooit spannend. Ik speelde met te weinig lef en mijn tegenstanders ambities reikten niet verder dan remise. Die remise werd dan ook na 44 zetten overeengekomen.

Aan de andere borden was het daarentegen wel spannend. Als eerste hield Thijmen de spanning er in door zijn gewonnen stelling remise te laten lopen. De techniek liet hem in de steek. Zijn tegenstander vlocht vele plakkers in de stelling die Thijmen allemaal doorzag – op de allerlaatste na. Met een knap gevonden remiscombinatie kreeg Piet Smit een 3 om 1 dammeneindspel op dat neerkomt op een plusremise voor Thijmen. Aangezien de PNHDB niet doet aan plusremises stond de stand dus gewoon gelijk: 2-2

Eriks partij was ondertussen spannend geworden, waarbij zijn strategie niet helemaal uit de verf kwam. Erik speelde het eindspel zorgvuldig en wikkelde af naar remise met 3-3 als nieuwe tussenstand.

Aan Paul aan bord 3 de schone taak de volle buit voor zichzelf en het team binnen te halen. Tegen Barbara had hij een iets betere stelling waarin hij met een centrumaanval aardig wat druk uitoefende, maar die bij goed spel gewoon remise was. Barbara dacht de druk elegant op te lossen door meerdere plakkers in de stelling te vlechten. Om die reden kon Paul niet direct dam halen. Dit had Paul ook gezien en weerlegde Barbara’s laatste zet door à tempo zelf te plakken. Die had zijn tegenstandster duidelijk niet zien aankomen en was direct zo van slag, dat haar volgende zet niet scherp genoeg was. Snel daarna kon Barbara opgeven.

Hiermee kwam de 5-3 eindstand op het bord. Minimale winst, maar weinig op af te dingen.

    O2O 2  

-

   Zaanstreek  

  5

-

3

   
   Erik Brunsman (1258) 

-

 Paul Teer (1181) 

  1

-

1

3

 
   Thijmen Stobbe (1138) 

-

 Piet Smit (1098) 

  1

-

1

1

  Partij

   Paul Lohuis (1132) 

-

 Barbara Graas (1013) 

  2

-

0

4

   
   Frank Zwerver (858) 

-

 Schelte Betten (873) 

  1

-

1

2