Damage control. Dat was gisteren het doel tegen regerend landskampioen Huissen. Wij beschikten niet over Kees, Paul, Alexander, noch Jean Marc.

Jean Marc liet aan de vooravond van de wedstrijddag vanuit Kameroen weten dat zijn vlucht geannuleerd was. Er moest dus een vervanger opgetrommeld worden. Die werd gevonden in Frank Zwerver. In spoedoverleg met de kapitein van het 2e werd snel gepolst wie waar zin in had. Bob Out bleek wel zin te hebben in een debuut op het hoogste niveau. Frank kon dan het in het 2e gevallen gat vullen. En hoe? Daarover meer in het verslag van het 2e.

Als de eerste schermutselingen plaats hebben gevonden en je als kapitein de manschappen van Huissen eens even aanschouwt, dan zie je daar op een rijtje zitten: Geert van Aalten, Johan Kraaijenbrink, Guntis Valneris, Jos Stokkel, GĂ©rard Jansen en Alexander Baljakin. Tussen die zes grootmeesters zitten ook niet de minste spelers. Elk met een rating die boven het gemiddelde van ons hele team ligt. Dat het dan geen 4-16 maar 5-15 wordt moeten we dan maar als een lichtpuntje zien.

Wat je tijdens zo'n wedstrijd nog meer ziet is een hoog niveau bij Huissen. Zelf maken ze geen, bijna geen, fouten. Langzaam zie je dat ze kleine voordeeltjes behalen. Niet alleen op het bord, ook op de klok. Er zijn dan halverwege een wedstrijd niet veel uitslagen, maar op veel borden staan voordelige standen voor Huissen. Alleen Lagoda ging de fout in. Dat moet je niet doen tegen Johan Bastiaannet. Hij tekende dan ook de enige winst aan, aan onze zijde. Maar waarschijnlijk leverde Ruph Bhawanibhiek de meest opzienbarend prestatie. Hij schoof naar een blauwe remise tegen Alexander Baljakin. Ondergetekende en Rob Geurtsen remiseerden eveneens. Eindstand: 5-15.