Tweede team sleept promotiewedstrijd weg voor poorten van de hel

Angst, hoop, vreugde: allemaal kwam het terug in Rotterdam zaterdag.

020 had aan één punt genoeg voor de nacompetitie, maar dat punt moest van heeeel veeeeeeerrrrrrr komen.

Het begin was ronduit dramatisch voor de bezoekers.

Heel snel kwam Constant Charlois op 5-1 terwijl er op de overige borden na een uur of 2/3spelen  weinig aan de hand leek voor de thuisploeg. Het enige gevaar leek de aanwezigheid van veel schijven op de nog resterende borden, maar goed, daar weten de Rotterdamse combinatiespecialisten doorgaans wel wat punten uit te peuren.

Voor de gelegenheid had Constant een zeer sterk team opgesteld. Op zes borden hadden de Rotterdammers een (fors) ratingoverwicht. Helaas was een van de spelers naar verluid opgepakt, anders was het nog taaier geworden voor het tweede.

Lucien opende de score met een snelle remise tegen Jahani. Het leek spannend en opeens was het remise. Geen gek begin tegen de soms vreemd spelende, maar vaak ook gevaarlijke Jahani.

Minder goed nieuws kwam er uit het kamp van Hanco en Thijmen. Beiden liepen in vrij eenvoudige combinaties. Hanco tegen de sterke Soumah en Thijmen in een mooie stand tegen een van de zwakkere Rotterdamse broeders: 5-1.

Constant zat zo op rozen en de zorgelijke gezichten bij 020 zeiden genoeg. Het schuddende hoofd van Hans na het zetje van Thijmen bleef nog wel even hangen. Hoe kwam dit nog goed?

Wiebo gaf weer hoop met een combinatieve zege op Riesenkamp. Altijd degelijk, Riesenkamp, maar vandaag slachtoffer van Wiebo's handigheid.

Wiebo rondde daarmee een goed seizoen met veel belangrijke remises af met een klapper: 5-3 voorsprong voor Constant.

Kenny kreeg tegen Majeed een goede stand op het bord in het vroege eindspel. Eerder in de partij leek de sterke Rotterdammer vrij comfortabel te staan. Met een punt bracht Kenny wat fleur aan in een verder vrij dor seizoen. Volgend jaar beter!

Ik begon er weer echt in te geloven toen Hans zicht afvroeg of hij een remisevoorstel van zijn tegenstander wel moest accepteren. Nu is dat met een achterstand altijd een legitieme vraag, maar als je de vraag stelt tegen grootmeester Autar, dan wordt het weer anders. Hans haalde een cruciaal punt na een oerdegelijke pot. 7-5 Constant.

Paul beleeft een geweldig seizoen en eindigde als 7e op de topscoorderslijst, maar zaterdag voegde hij niet nog een pareltje toe aan zijn jaar. René den Haan, de nummer 10 van Constant Charlois, bleek te taai. Zo kwam Constant heel dichtbij wedstrijdpunten: 8-6.

Het kantelpunt in de wedstrijd was misschien wel mijn eigen partij tegen Ashok Bhajan. Na een wat rustige en misschien onzorgvuldige opening van mijn kant werd het heel spannend in het middenspel.

Levendige analyse achteraf hintte op een puntendeling in het middenspel, maar Bhajan dacht een combinatie te zien die won. Mispoes. De combinatie werkte niet en de stand werd gelijk: 8-8.

Met Gerrit en Erik achter de borden werd het hard werken voor het broodnodige tiende wedstrijdpunt.

Erik mocht tegen Tholel. Jaren geleden een Surinaamse topper, inmiddels wat minder sterk qua rating, maar nog altijd gevaarlijk. Erik kreeg in het middenspel de overhand en duwde Tholel nog wat verder naar de ratingafgrond: Erik won. Onze topper bleek goed hersteld van de combinatienederlaag tegen Zaanstreek.

020 bereikte zo de nacompetitie met een 8-10 voorsprong. Eigenlijk een klein wonder gezien het begin.

Gerrit bracht de kers op de taart aan met een remise tegen Jurgen Tholel. De vlot geklede Rotterdammer kwam na ongeveer een half uur binnen, speelde snel, niet heel sterk, maar het verzet bleek te taai voor een Amsterdamse zege. 9-11 winst voor 020.

Hiermee kwam een einde aan een heel mooi seizoen voor 020. Na twee stroeve eerste wedstrijden werd een super goede reeks neergezet. Samen Sterk bleek net wat beter, maar de andere ploegen, waaronder een sterk opzettend Den Haag, werden op afstand gehouden. Opvallend is nog dat VAD tuimelde van de tweede naar  de vijfde plaats op de ranglijst met nederlaag tegen SNA II.

Diverse spelers haalden knappe scores en de sfeer was altijd goed.

Op naar de nacompetitie!