Het tweede team begon moeizaam aan de competitie met een nipte nederlaag tegen Samen Sterk. De nummer twee van vorig jaar was in Amsterdam met 11-9 te sterk. De openingsscore kwam al snel op het scorebord door een tamelijk kansloze nederlaag van Pieter tegen de Nederlands kampioen aspiranten; Wouter Morssink. Morssink scoorde vorig jaar nog -2 in de eerste klasse, maar lijkt dit jaar op weg naar een veel betere score. In een hekstelling zonder schijven op de lange lijn offerde Pieter een schijf. Wouter rondde soepel af. 2-0 voor Samen Sterk.

De partij tussen Wiebo en Ruud de Kooter begon met een spannende opening, maar was na 25 zetten wel erg rustig geworden. Op de veertigste zet werd het eerste paaltje van de dag genoteerd. 

Aan bord vier nam Lucien het op tegen de Nederlands Kampioen sneldammen bij de junioren uit 2014: Ali Fthalla. De op papier sterkste speler van Samen Sterk nam een aanval in en Lucien zette daar een soort badkuipstand tegenover. De badkuip lekte niet: met een remisecombinatie zorgde Lucien voor een knap punt en een 4-2 tussenstand.

Hanco zette tegen Martin de Jong een actie in tegen de lange vleugel van zwart. Die actie had geen effect, of het moest een afwikkeling zijn die Hanco nadeel opleverde. Na 56 zetten was het nadeel genoeg hersteld voor een punt: 3-5. 

Oud-KNDB voorzitter Jo Fijen (en volgens de website van Samen Sterk liefst meer dan 50 jaar lid van de bond) nam het op tegen een andere voorzitter, voorzitter Hans. Hans leek een avontuurlijke omsingelingsachtige opstelling met een achtergebleven schijf op 45 naar winst om te buigen met een geniepige vierklapper naar dam. Nog verrassender was de damvang die op het bord overbleef. Fijen - vermoedelijk de enige aanwezig in deze wedstrijd met een wikipediapagina - maakte het soepel af: 3-7.

Er leek wellicht toch nog een mogelijkheid op een gelijkspel: Kenny Kroon gaf zijn sterke seizoen 2014/2015 vervolg met een mooie omsingeling en wellicht dat er ook bij Maarten of Jan Pieter meer te halen viel.

Jan Pieter ging na een getruckte opening met een sterk centrum op naar het middenspel. Via veld 23 viel hij aan, tegenstander Van Tol - de nummer twee van Samen Sterk - verdedigde goed en een gelijkspel kwam steeds dichterbij. Zo dichtbij dat het er ook kwam.

Thomas van der Klis - een van de vier jonge spelers in de ploeg - zette tegen Kenny een zwaar ogende Rozenburgaanval op. Op het moment dat de witte aanval vast dreigt te lopen, offert Van der Klis een schijf. Dat blijkt gek genoeg een goede zet: Kenny komt in temponood, wikkelt af naar een eindspel dat niet meer dan een gelijkspel brengt. 

Met de gelijke spelen van Kenny en Jan Pieter verdwenen ook twee belangrijke kansen op een zege.

Dan naar het onderste bord waar Laura Martien Out trof. Het werd een klassieke partij die langzaamaan iets in Amsterdams voordeel kantelde. Laura nam in het late middenspel een doorbraak. Die doorbraak won niet. Daarmee was de nederlaag een feit: 7-11.

De schrijver van dit stukje boekte de enige overwinning tegen de op papier zwakste speler: Remco Krijgsman. Dat had allemaal wel een stuk sneller gekund door op de 43e zet 48-42 te spelen met bijvoorbeeld: 43. 48-42 10-14 44. 33-28 22x33 45. 31x13 14-19 46. 13-8 19x39 47. 8-2 33x24 48. 2x48. In de partij volgde een matig afgewerkt eindspel voor een 9-11 eindstand.

IMG 20150919 143924

Op 3 oktober volgt de burenruzie met VAD in de '2 Klaveren'. VAD boekte in de eerste ronde een wat voorzichtige 12-8 zege op het op papier veel zwakkere SSS Kampen, nieuwkomer in de eerste klasse B.