Voorzitter Hans kreeg om twaalf uur nog de lachers op zijn hand toen hij op 10-10 hintte. Met die uitslag zouden beide teams zeker veilig zijn, alhoewel gezegd moet worden dat de kans op een degradatiewedstrijd vooral theoretisch was voor beide teams. Ruim 4,5 uur later bleken Hans’ woorden geen grapje. Utrecht en Amsterdam deelden de punten en lieten de degradatiezone uiteindelijk ruim achter zich.

De mooiste combinatie was zaterdag niet te zien in deze wedstrijd, maar verderop in de zaal waar Johan Capelle te grazen werd genomen door Jan Ekke de Vries. Voor de meest spectaculaire uitslag van de middag moest je in Heerhugowaard zijn waar Maarten van Leenen liefst 600 ratingpunten verschil bedwong door oud-wereldkampioen Alexei Chizhov op remise te houden.

Goed, terug naar het tweede team van 020.

Bij Utrecht ontbrak voormalig Ereklasser Robert Sall en bij Amsterdam was Jan Pieter Drost nog op reis. Hij hoeft over twee weken in ieder geval niet in een degradatiewedstrijd voor de tweede klasse in actie te komen.

De krachtmeting begon erg kalm met remises op de hoogste borden. Zowel Erik Brunsman en voormalig FMJD-baas Wouter van Beek als Hanco Elenbaas en damspelhistoricus Arne van Mourik deelden de punten.

Lucien Leerdam speelde een lastige omsingeling tegen de gevaarlijke Peter Meijler (14 uit 10). Meijler maakte het overtuigend af, in tegenstelling tot Luciens Haagse tegenstander eerder in het seizoen die een vergelijkbare aanval niet afwerkte.

De overwinning van Meijler leek een lange reeks beslissingen in gang te gaan zetten: Sjoerd Hoekstra stond een schijf voor tegen de op papier sterkere Wim Vlooswijk, Laura Ratniece speelde een matige klassieke stand tegen de Utrechtse topscoorder Cock van Wijk en Thijmen Stobbe maakte het de bijna 100-jarige Utrechtse nestor Lex den Doop heel lastig.

Uiteindelijk zouden er slechts twee overwinningen op de scorekaart prijken.

Maarten Kolsloot speelde remise tegen Toys Sheoratan. De partij was lang wat afwachtend van beide kanten, veel schijven verdwenen van het bord. Nadat wit een podkowa-achtige opstelling had ingenomen, bood Sheoratan remise aan. Zo werd ook besloten: 3-5 voor Utrecht.

Sjoerd Hoekstra kon vervolgens zijn plusschijf niet in partijwinst omzetten: 4-6.

Laura wist (op miraculeuze wijze?) haar klassieke stand om te buigen en Cock van Wijk tot remise te dwingen. Opnieuw remise tegen een sterke tegenstander voor Laura.

Kenny Kroon kreeg tegen de zeer zwak presterende Gerard Morsink een uitgelezen kans om nog een overwinning te boeken en zo de topscoorderstitel van 020 te pakken. Er werd iets geofferd, nog iets terug geofferd en niet gewonnen: 6-8 Utrecht.

Thijmen Stobbe kwam eigenlijk in de opening al een schijf voor doordat Den Doop in plaats van twee stukken slechts één stuk sloeg. Stobbe was coulant en liet de foutzet terugzetten. Later in de partij liep Den Doop in een 3 om 3 doorbrak die resulteerde in een verloren eindspel: 8-8. Het blijft trouwens prachtig om te zien hoe een verre negentiger voor de wedstrijd een gezellig praatje aanknoopt en urenlang vecht voor wat hij waard is.

Hans van den Heuvel viel aan over het centrum met een volle korte vleugel. Die aanval leek sterk. Auke Zijlstra zocht kansen aan de lange vleugel van Hans en die leken er ook te komen. Niettemin remise en 9-9.

Wiebo Drost leek tenslotte kansen te krijgen om de wedstrijdpunten in Amsterdam te houden, maar zijn afgebroken aanval werd door Utrechter Johan Strous zonder al te grote problemen naar remise geleid. De 10-10 eindstand bracht 020 naar een zesde plaats en OG Utrecht naar de zevende plaats.

IJmuiden werd met een duidelijke 13-7 overwinning op Leiden kampioen door een beter bordsaldo. Na twee jaar in de eerste klasse zijn de IJmuidenaren weer terug op het op een na hoogste niveau. Samen Sterk en Haarlem mogen promotiewedstrijden spelen. VAD bleef na een zeer sterke competitiestart op de toch wat teleurstellende vijfde plaats steken.