Wat te doen als niemand van het eerste team een wedstrijdverslag wil schrijven…

…dan laat je iemand van het tweede invallen die wel wil schrijven. Zo deed Jan Pieter verslag van het cruciale duel tegen CEMA – en ondergetekende, hierbij, van het iets minder belangrijke duel in Culemborg tegen de plaatselijke ereklasser Denk & Zet.

’s Avonds voor de wedstrijd, rond 21.00 uur, belt Krijn met de vraag of ik wil invallen de volgende dag omdat Johan Capelle heeft afgezegd. “Wie schuif je dan door naar het eerste?” was mijn tweede reactie. “Niemand, je moet voor het eerste invallen en dat mag niet ten koste gaan van de belangrijke wedstrijd die het tweede in Den Haag speelt tegen de Hofstaddammers”. Fair enough…

Mijn eerste reactie was: “Ik heb al andere verplichtingen dit weekend, dus probeer ajb iemand anders te charteren”.

Anderhalf uur later belt Hans met dezelfde vraag. Ik neem niet op want ik lig inmiddels te slapen aangezien ik al een paar dagen niet fit was en een goede nachtrust o.h.a. de beste remedie is, maar luister toch maar de voicemail af. Hans haalt volk & vaderland erbij dus ik zet snel mijn afspraken voor daags erna om en geef Hans te weten dat ik zal meespelen.

Nou heb ik vaker als invaller voor het 1e gespeeld, dus ik weet dat ik als kanonnenvoer opgediend word, maar dat is altijd beter dan een bord leeg laten. Met volledige bezetting traden wij dan ook aan in Culemborg.

De plaatselijke damvereniging Denk & Zet veroorloofde zich de toppers Sven Winkel en Jeroen v/d Akker niet op te stellen. Hun 3 Russischtalige kanonnen stonden echter wel in de opstelling en, aangezien onze topspelers Jean Marc Ndjofang en Peter Hoogteijling ook niet van de partij waren, waren de gastgevers duidelijk favoriet voor de overwinning. Ons doel was zoveel mogelijk bordpunten te scoren om de play-off plek veilig te stellen. Een heel wedstrijdpunt zou daarbij natuurlijk helemaal mooi zijn…

In tegenstelling tot de wedstrijd twee weken eerder tegen VBI bleef het deze keer erg lang spannend. Ondanks het (voor 020 nadelige) ratingverschil op de meeste borden wisten veel 020 spelers een gelijkwaardige, of zelfs voordelige, positie op het bord te creëren. Na 4 uur spelen was er nog niet één beslissing gevallen. Kort daarna vielen de beslissingen echter als rijpe appeltjes.

Als eerste capituleerde Frank Pasman, die zijn bekende spelletje speelde en met temponadeel dacht toch voor de winst te kunnen gaan, maar de deksel op zijn neus kreeg.

Kort daarna koos ik in tijdnood de verkeerde plakker die nog een lange nazit met John v/d Borst had kunnen betekenen. Vier uur lang gaf ik geen krimp en zag ik een hoofdschuddende tegenstander tegenover me, maar 500 ratingpunten verschil moeten zich natuurlijk toch ergens in vertalen en dat was dus de slagvaardigheid in de tijdnoodfase. Voor mij een leuk debuut in de ereklasse, ‘but no cigar’;

Beter deed Peter van Heun het aan bord 4, die vrijwel op hetzelfde moment remise overeenkwam met Pim Meurs, met recht dé topper bij de gastheren. Een ‘gewonnen’ punt!

Zoals gemeld gaat het nu snel: Ook Johan Bastiaannet is inmiddels klaar, maar hij heeft zijn meerdere moeten erkennen in Aleksander Boulatov, Wit-Russisch kanon nr. 1 van de middag.

Krijn komt kort hierna remise overeen met Dik de Voogd, ook een geduchte tegenstander met een rating boven de 1400, dus goed gedaan!

De volgende die remise overeenkomt is Pieter. Nu was was Pieter de enige die vandaag qua rating misschien van zijn tegenstander had kunnen winnen, maar nu wat dat ratingverschil nou ook weer niet zo groot dat winst voor de hand liggend was. Toch weer een bordpuntje erbij!

De volgende die klaar was, was Gerrit aan bord 10. Tegen ras D&Z-er Tjeerd Harmsma had Gerrit een prima stelling op het bord maar liet zich een blunder ontglippen. Dat werd natuurlijk afgestraft en het schijfverlies resulteerde in partijverlies.

Beter verging het Rob aan bord 3 tegen Vladislav Valiuk, de jongste van de 3 Wit-Russische Culemborgers. De heren kwamen remise overeen.

Tegelijkertijd gaf Ruph zijn partij op tegen Pieter Steijlen. Laatstgenoemde kwam behoorlijk in tijdnood, maar dit weerhield hem niet om de winst naar zich toe te trekken. Tussenstand: 14-4.

Iedereen was klaar, op Johan Smits na. Die mocht nog even aan Wit-Russisch kanon #3, Vatoetin, bewijzen dat zijn stand van dam + 2 schijven tegen dam + 3 schijven remise was. Met alle andere spelers nu als toeschouwers rond het bord wist Johan zijn hoofd toch koel te houden en wikkelde gedecideerd af naar die remise. Dat zijn tegenstander daarbij een winstvariant over het hoofd zag was daarbij wel mooi meegenomen.

Eindstand 15-5, een uitslag waar mee te leven is aangezien concurrent DES Lunteren ook verloor (6-14 bij Apeldoorn). Met 1 wedstrijdpunt en 3 bordpunten meer dan Lunteren is 020 nog niet zeker van de nacompetitieplek. Tegen de regerend kampioenen van Hijken mag 020 dus nog flink aan de bak om niet afhankelijk te zijn van Witte van Moort dat de tegenstander van Lunteren is in de laatste competitieronde.