Dinsdag 25 november kreeg het tweede provinciale team van 020 de dammers van DC Zaanstreek op bezoek.

Voor het eerst werd er gespeeld in de ‘gewone’ opstelling, dus zonder invallers en met Erik op bord 1, Thijmen op bord 2, Paul op 3 en ondergetekende op 4. Het altijd degelijke team uit Zaandam had vaste kracht v/d Lem thuis gelaten maar werd daarom niet door ons onderschat en om 20.00 uur zat iedereen klaar om aan te vangen.

Aan het eerste bord kreeg Erik te maken met Wim Rijs die probeerde te vereenvoudigen, maar een ruil toeliet die Erik de kans gaf tussen 2 schijven te lopen en zo een schijf te winnen. Die schijfwinst werd gedecideerd omgezet in partijwinst zodat 020 op een 2-0 voorsprong kwam.

Aan bord 2 was Thijmen aangeschoven voor zijn partij tegen Paul Teer. Thijmen had overwicht en wist daardoor als eerste dam te halen en verzonk na de 50e zet in diep gepeins hoe de stand om te zetten zou zijn in winst…

Paul speelde op bord 3 tegen invaller Piet Smit en kwam dusdanig in de problemen dat hij materiaal moest investeren om dam te halen om daarmee een nadelig eindspel remise proberen te houden.

Zelf had ik de eer aan het vierde bord tegen de enige dame in het gezelschap te mogen aantreden: Barbara Graas.  Barbara was zo aardig mijn verkeerd gespeelde opening niet te bestraffen waarna de stand zo rond de 40e zet in evenwicht was. Een zet of 10 later stond ik zelfs beter, alleen had ik gierende tijdnood en een dringende behoefte aan een extra minuut bedenktijd na een gespeelde zet – een extra minuut die je in de provinciale competitie niet krijgt omdat er nog met het oude systeem van 50 zetten in anderhalf uur wordt gespeeld. Die 50e zet moest ik dus zonder kleerscheuren zien te halen. Barbara besloot te testen of ik onder tijddruk misschien een fout zou maken. Met nog een paar seconden op de klok speelde ik mijn 50e zet en claimde opgelucht de tijdcontrole te hebben gehaald. Dit werd noch door mijn tegenstandster, noch door de toegestroomde clubgenoten ontkend. Wel attendeerde een woeste blik mijn richting op van toeschouwer Hans dat ik met die laatste zet een hele slechte had afgeleverd. Inderdaad had ik door de tijdnood geen zetcontrole gedaan waarna Barbara een lichte combinatie kon nemen zodat ik direct kon opgeven. Om het verhaal erger te maken had ik op die 50e zet ook nog eens de winst gemist…

Ondertussen had Thijmen nog kans op de winst en knokte Paul nog voor remise, dus zou ons team de wedstrijd nog kunnen winnen. Helaas wist Thijmen zijn voordeel niet in winst om te zetten en berustte hij in remise. Tegelijkertijd gaf Paul zijn tegenstander een handje omdat het 4+1 tegen 1+1 eindspel echt uit was.

Al met al een teleurstellende afloop van een verder aangename avond. Met de buit op zak gingen de Zaankanters tegen middernacht weer huiswaarts.

 

1.       Erik Brunsman – Wout Rijs                         2-0 (1)

2.       Thijmen Stobbe – Paul Teer                      1-1 (3)

3.       Paul Lohuis – Piet Smit                              0-2 (4)

4.       Frank Zwerver – Barbara Graas                    0-2 (2)