We 'mochten' weer! Na een jaar geen bord en schijven aangeraakt te hebben, speelden we weer, tegen en in Rijnsburg. Vorig seizoen deden we slechts één wedstrijd, daarna lag de competitie de rest van het seizoen stil. Iedereen weet waarom. Maar nu de vaccinatiegraad gelukkig oploopt, kunnen we ons favoriete spel weer vaker gaan spelen.

Helaas konden we niet in onze basisopstelling aanvangen. Een week geleden bereikte ons het trieste bericht dat Marco Wiering, getalenteerd oud-dammer en voormalig lid van een voorganger van damclub 020, plotseling overleden was. Broer Johan moest hem op de dag van de wedstrijd wegbrengen. Daarmee misten we niet alleen onze topspeler, ook voormalig NK-finalist Rob Geurtsen kon niet meedoen. Hij had de dag ervoor een chirurgische ingreep, die goed verlopen is, ondergaan.

Gelukkig vonden we de toppers uit het 2e team, Hans van den Heuvel en Gerrit Tigchelaar, bereid in te springen. En hoe! Hans blunderde al vroeg door door tegen de hoger aangeslagen Richard Meijer een dam open te laten staan: 2-0. Nieuwkomer Radjinder Jharap, debuterend op het 1e bord, had er flink de sloffen in maar vergat dat geven over dam een tegendam kan veroorzaken: 4-0. Enre is altijd iemand die het op moet nemen tegen de topper van Rijnsburg, Cor van Dusseldorp. Deze keer was die lastige taak aan Kenny Kroon. Kenny hield lang stand maar overzag ook een lichte combinatieve wending: 6-0.

6-0 achter dus. Ik keek eens rond op andere borden. Alleen Gerrit had ondertussen evident kans op winst met een schijf voorsprong tegen Eric Hogewoning - ook al door een combinatie. Bij de rest was er nog niks concreets. Ik kon ook niet op veel voordeel bogen tegen de lichtere Gé Berbee. Hans, die had inmiddels overzicht na zijn vrije tijd, zag nog wel lichtpuntjes bij Johan Capelle tegen Richard Kromhout, Roep Bhawanibhiek tegen Laura Andriessen en John Stins tegen Arie Schoneveld. Hans zijn kennersblik bleek naderhand goed te kloppen.

Plots verslikte mijn tegenstander zich in het klassieke standje en voordat het eindspel begon, was het pardoes uit. Gerrit verzilverde zijn voordeel. Nieuwe tussenstand 6-4. Frank Pasman was, op weg naar een dam, wat te vrijgevig tegen Jan van der Star en verloor. Marco de Koning kwam tegen Rinus Kromhout niet verder dan remise nadat ze bieden winst hadden gemist. 9-5 de nieuwe tussenstand en we zouden de laatste 3 partijen moeten winnen om met de overwinning naar huis te gaan...

Roep en Johan speelden uitstekende partijen en wonnen ook. Daarmee was de stand zowaar gelijk getrokken naar 9-9. John werkte ondertussen hard door, zonder zich te realiseren dat hij matchwinnaar kon worden. Hij bleef zitten waar hij zat. Maar dan wel met het scorebord in zijn rug. Nadat hij het gedecideerd af had gemaakt en ik hem als man-off-the-match had gefeliciteerd drong het tot hem door.

Complimenten aan alle teamgenoten! Rob had 's avonds snel alle partijen doorgenomen. Hij concludeerde: roestig. Ja, dat was het bij de meesten. Ach, wat wil je na een jaar stilstand.