21 januari speelden we de eerste thuiswedstrijd voor de provinciale competitie in onze nieuwe thuisbasis: buurtcentrum Alleman. Ik had de tegenstander van tevoren nog maar gewaarschuwd dat ons adres veranderd was. Misschien daarom, of misschien omdat ze zelf gewend zijn hun wedstrijd al om 19.30 uur te beginnen, waren de Zaankanters al aanwezig en aan de koffie toen de spelers van 020 binnen druppelden.

Hein overwoog serieus om als pinchhitter in te vallen voor de provinciale wedstrijd toen bleek dat hij als enige op de clubavond was gekomen voor de onderlinge competitie. Gelukkig kwam Johan Capelle nog binnen strompelen, waardoor Zaanstreek meer aan ons gewaagd was dan met Hein in de gelederen. Zelfs zonder Hein hadden we  een rating overwicht en zag ik de wedstrijd met vertrouwen tegemoet. Rob en Thijmen hadden een raincheck genomen, maar met Peter van Heun en Johan Smits als vervangers was 020 op oorlogssterkte.

Aan bord 2 bewees Johan Smits tegen Piet Smit dat hij in goede doen is. In de landelijke competitie vertaalt zich dit nog niet in overwinningen – in dit treffen wel. Piet Smit liet een schijf op veld 24 op kerkhof staan. Deze positionele zwakte werd geduldig en vakkundig uitgebuit door Johan, die uiteindelijk een schijfje peuzelde waar zijn tegenstander 0,0 compensatie voor kreeg. De rest was een kwestie van techniek. Wel aan Johan toe vertrouwd.

Kort daarna moest, aan bord 1, Peter zijn tegenstander (Dik Vermeulen) een handje geven nadat hij een combinatie om de oren had gekregen, in een stelling waar de kansen aan Peters zijde lagen. Deze nul zagen we niet aankomen. De stand was weer gelijk: 2-2

Aan bord 3 speelde Paul ondertussen een zeldzame partij. Eerst dreigde hij een schijf te verliezen, toen dat uitbleef leek hij met een aanval over zijn tegenstander, Ruud Holkamp, heen te walsen. Toch kreeg de partij de minst voordehand liggende uitkomst: remise.

Nu was het aan mij om nog een punt te redden voor het team. Meer zat er niet in omdat ik een licht nadelige stand had tegen Barbara Graas. Aanvankelijk had ik de aanval gezocht, maar ergens vond ik de stelling niet kloppen en brak ik die aanval af. Misschien iets te voorbarig, nu moest ik geduldig doorspelen tot ook Barbara geen heil meer in de stelling zag en in remise berustte.

Eindstand 4-4.

Na de tegenvallende start van het seizoen lijken we ons tevreden te moeten stellen met een plaats in de subtop. De volgende wedstrijd, tegen SNA 1, zal daar meer duidelijkheid in scheppen.

 
 

  O2O  

-

   Dam Combinatie Zaanstreek  

 

4

-

4

   
 

 Peter van Heun (1309) 

-

 Dik Vermeulen (1091) 

 

0

-

2

2

 

Partij

 

 Johan Smits (1253) 

-

 Piet Smit (1133) 

 

2

-

0

1

   
 

 Paul Lohuis (1124) 

-

 Ruud Holkamp (1153) 

 

1

-

1

3

   
 

 Frank Zwerver (896) 

-

 Barbara Graas (996) 

 

1

-

1

4