Alexander Getmanski komt het eerste team van 020 versterken voor de KNDB competitie komend seizoen: tijd om nader met hem kennis te maken!

Alexander, op welke leeftijd ben je begonnen met dammen?

“Ik dam al vanaf mijn zevende. Om precies te zijn begon ik in januari 1985 met damtraining bij Boris Oksman”

Schaken is populairder in Rusland dan dammen – waarom heb je toch gekozen voor de damsport?

“De schaakopleiding in mijn stad – Tula – stond niet erg hoog aangeschreven. Daarentegen heeft de Tula regio wel een grote traditie in de damsport, en dan vooral op het kleine, 64 velden-bord. Grootmeester Valentin Abaulin was 2x kampioen van de Sovjet Unie in deze sport (in 1954 en 1962). Onze regio kent 30 bekende meesters op het 64 velden bord, zoals Arkadij Ovodov, Vadim Demidov; Alexander Tsjopa, maar ook mijn broer Grigorij Getmanski – en natuurlijk mijn coach van het eerste uur, Boris Oksman.

Een andere meester uit de Tula regio is Nikolai Homljoek, die in 1977 kampioen van de Russische Deelrepubliek was op het 100-veldenbord.

Sinds 1995 helpt Vjatsjeslav (Slava) Stjogolev mij met het dammen op het 100 velden-bord.”
Slava met Alexander Getmanski

Voor  welke speler(s) heb je de meeste bewondering?

“Vjatsjeslav Stjogolev, Ton Sijbrands, Aleksej Tsjizjov, Aleksandr Georgiev, Roel Boomstra en Pim Meurs. Behalve grote dammers zijn zij ook geweldige mensen.”

Je broer kan dus ook goed dammen. Gaan we hem binnenkort ook nog in Nederland in actie zien?

"Grigoriy speelt op het 100 velden-bord de laatste jaren alleen maar in de Tula-regio. Hij wil graag vooruitgang boeken op het 64 velden-bord."

Wat is je favoriete toernooi - en waarom?


“Ik hou van het Zwitserse toernooisysteem, omdat het onvoorspelbaar is. Als het WK volgens Zwitsers systeem wordt gespeeld dan word ik wereldkampioen!”

Het WK in november (in Emmen) wordt niet gespeeld volgens het Zwitsers systeem. Wie denk je wordt de winnaar in november?

"Schwarzman of ... ik.  Brons zal gaan naar Valneris... :) Maar er was geen plaats voor ons op het WK als gevolg van de limiet. Daarom gaat waarschijnlijk Boomstra of Georgiev winnen."

Je gaat een aantal wedstrijden meespelen voor de nationale competitie. Ga je ook partijen spelen op de interne competitie van onze damclub?

“Mijn doel is een aantal partijen te winnen voor damclub 020 en daarmee mijn rating verhogen. Op dit moment (1 juli 2015) sta ik 3e op de FMJD -ratinglijst en 9e op de lijst van de KNDB.”

Meespelen op de clubavond gaat waarschijnlijk niet lukken omdat ik meestal op de vrijdagavond voor de wedstrijd met het vliegtuig aankom en de zondag na de wedstrijd alweer terug vlieg.